Městská knihovna Č. Třebová: Smetanova 173, 560 02 Česká Třebová
  • +420 732 756 827
  • Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
Předchozí měsíc Předchozí den Následující den Následující měsíc
Rok Měsíc Týden Dnes Vyhledat Přejít na měsíc
Přednáška: Fake news
čtvrtek, 24. březen 2022, 09:00 - 10:45

TeenSpace
V záplavě mediálních sdělení je často těžké rozlišit kvalitní od nekvalitních zpráv. Čím dál tím častěji se setkáváme se zavádějícími články a výroky a tápeme, komu věřit. Může to v nás vzbuzovat nejistotu, frustraci či zlost, ale i chuť stáhnout se do ústraní, daleko o toho chaotického světa. Jak někomu věřit, když jedni druhé zpochybňují a všechna nařčení se zdají být cílenými kampaněmi? A není také pravidlem, že na každém šprochu pravdy trochu?
Cílem tohoto setkání je najít hranici mezi smyšleností a fakty. Vysvětlíme si pojmy jako fáma, dezinformace, poplašný mail či hoax a podle pravděpodobnosti a záměru autora se pokusíme sestavit typologii zavádějících a lživých zpráv, kterým se často obecně říká „fake news“. Naučíme se posoudit kvalitu mediálních sdělení podle několika základních kritérií. A konečně, povíme si, proč je tak pro jedince i společnost důležité umět tato sdělení odhalovat.
Vstup zdarma.

Lektor Jaroslav Valůch je vedoucí programu ověřování informací a mediálního vzdělávání v organizaci Transitions. Dlouhodobě se věnuje oblasti využívání moderních komunikačních prostředků pro komunikaci s krizí postiženým obyvatelstvem, posilování mediální gramotnosti a prevence násilí a konfliktů.

Projekt podpořila Nadace OSF.

Nadace OSF logo

 

Plakát: Fake news